Recepten
Kookrubriek
Kookrubriek Vakantiekriebels & Vrije Tijd
Sinds april 2007 schrijft Louise Olivier de rubriek "Koken op de camping" voor het blad Vakantiekriebels en Vrije Tijd.
EINDELOOS MOOI LAND
EINDELOOS MOOI LAND
Deze zomer is dan eindelijk onze vakantie naar Kroatië verwezenlijkt. En wat hebben we het daar naar ons zin gehad. Alles, wat iedereen ons voorspeld had over Kroatië, is uitgekomen. Het land deed ons denken aan het Spanje van 30 jaar geleden. Gemoedelijke bevolking, die je het graag naar de zin maakt, zéér zonnig, weinig hoogbouw, mooie idyllische strandjes en sfeervolle stadjes met Italiaanse invloeden.
En dat is niet zo verwonderlijk, omdat Italië ooit hele delen van Kroatië veroverd heeft. De piraten langs de kust plunderden op hun beurt dan weer de rijke Italiaanse handelsschepen, die op weg waren naar Venetië. Al met al een ruig en romantisch land met een grillige kustlijn en een zee, waar je maar naar blijft kijken, omdat die zo ontzettend veel schakeringen blauw in zich heeft. Fascinerend mooi!
Met de taal hadden wij wat meer moeite. Gelukkig spreekt een groot deel van de bevolking Engels of Duits, maar verder heeft de Kroatische taal weinig aanknopingspunten met de talen die wij kennen. Dat kon met het kopen van levensmiddelen nog wel eens voor kleine, maar niet onoverkomelijke problemen zorgen. Hadden we zure augurken gekocht in plaats van zoet-zure, bleek het bier citroen-bier te zijn en kwamen we toch regelmatig met mierzoete in plaats van droge witte wijn thuis.
Wat wij vaak aten was, ćevapčići. Dit is gekruid gehakt uit de Balkan. Je koopt het vers gekruid of kant en klaar uit de diepvries of vacuüm verpakt. Een zeer veelzijdig stukje vlees. Je kunt het grillen op de BBQ, bakken in de koekenpan, in stukjes door de macaroni roeren, serveren met rijst en wij hebben de vacuümverpakte ćevapčići zelfs koud op brood gegeten.
Thuisgekomen gingen we natuurlijk meteen op zoek naar de ingrediënten om de vakantiesfeer uit Kroatië vast te houden en dit is het resultaat.
ĆEVAPČIĆI
Ingrediënten: voor 4 personen
500 gram gehakt, naar keuze | 2 eetlepels bloem |
2 teentjes knoflook, uitgeperst | 1 ei |
zout en peper | een snufje cayennepeper |
3 theelepels paprikapoeder | 3 eetlepels peterselie, heel fijngehakt |
een mespuntje kaneel | zonnebloemolie |
Turks brood of broodjes | 1 potje ajvar of shaslicksaus |
ijsbergsla, in reepjes | crème fraȋche of dikke yoghurt |
1 ui, in ringen |
Bereidingswijze:
Meng het gehakt met de kruiden, de knoflook, het ei, de peterselie en 1 eetlepel bloem. Kneed het gehakt goed door en maak er stevige gehaktrolletjes van. Rol deze door de bloem en leg ze, indien mogelijk een uurtje in de koeling. Zo blijven ze extra stevig tijdens de bereiding. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ćevapčići in ongeveer 6 minuten gaar en bruin. Ze moeten van binnen lekker sappig blijven. Als je ze wilt barbecueën steek je de worstjes gewoon op satéprikkers. Leg tijdens het bakken het Turkse brood op de worstjes, zodat dit knapperig kan worden. Snijd het brood open en vul het met de ćevapčići.
Serveer met crème fraȋche, sla, uiringen en ajvar.
Ajvar is een groentesaus van paprika, aubergine en kruiden en is te koop bij de Turkse groenteman.
Tekst en foto:
Louise Olivier
Deze rubriek is eerder verschenen in het juni 2012 nummer van het blad VAKANTIEKRIEBELS
Klik op het Vakantiekriebels logo om ook een "voordeel abonnement" te nemen, lees meer op de site van: vakantiekriebelsenvrijetijd.nl