Recepten
Kookrubriek
Kookrubriek Vakantiekriebels & Vrije Tijd
Sinds april 2007 schrijft Louise Olivier de rubriek "Koken op de camping" voor het blad Vakantiekriebels en Vrije Tijd.
HET KAN VERKEREN
HET KAN VERKEREN……
Hoe goed je dingen ook voorbereid, succes is niet altijd verzekerd. Soms loopt het gewoon anders, dan je denkt. Wij hadden nog nooit een jaarplaats in Nederland gehad en wilden dat dit jaar wel eens avonturen. Wij besloten onze caravan begin maart al op de camping te zetten en verheugden ons op een stralend mooi Paasweekend.
Maar helaas werd dat een Paasweekend met sneeuw, hagel en temperaturen ver onder nul. De weekenden daarna verstookten wij twee grote gasflessen voor de kacheltjes, was het water op de velden permanent afgesloten en het caravantoilet buiten gebruik. Een geheel nieuwe ervaring, kan ik wel zeggen. Wel hebben we volop kunnen genieten van het bijvoeren van de vogels en eekhoorntjes, het wandelen in de besneeuwde bossen, de rust van de natuur en de gezellig gesprekken met de medekampeerders, die samen met ons ook de “ontberingen” trotseerden en bij wie ik de inspiratie heb opgedaan voor de onderstaande recepten.
Tijdens onze vakantie in juni hebben we maar drie keer buiten kunnen eten, (dat vind ik nu juist zo leuk aan kamperen), was het ronduit fris, hebben we flinke regenbuien gehad en waren de avonden te koud om buiten te kunnen zitten. Weer niet waar we op gehoopt hadden.
En toen geschiedde eindelijk het wonder. Er volgden negen weken van stralend zomerweer. De camping bruiste van uitbundige vrolijkheid, spelende kinderen in badpak en geuren van aangestoken barbecues. Wij konden weer genieten van zwoele zomeravonden en prachtige sterrenhemels. De parasols kwam uit het vet, evenals de muggenlampjes en de koelboxen.
Zo hebben we in ieder geval de weekenden van juli en augustus nog kunnen genieten van heerlijk zomerweer. Bij elkaar opgeteld waren dat toch nog achttien zonnige vakantiedagen.
Gelukkig kunnen wij dus toch terugkijken op een mooi seizoen, alleen wel heel anders dan wij verwacht hadden.
MAALTIJDSALADE VAN AGNES
Ingrediënten: voor 2 personen
2 kopjes elleboogmacaroni | dressing: |
1 zakje spinazie | 2 eetlepels olijfolie |
1 zakje veldsla | 1 eetlepel wijnazijn |
1 frisse rode appel | 1 eetlepel honing |
100 gram geitenkaas met honing | 1 eetlepel suiker |
50 gram Roquefort | 2 takjes tijm |
50 gram walnoten | snufje peper en zout |
½ komkommer |
Bereidingswijze:
Kook de macaroni beetgaar. Spoel ze snel af met koud water. Was de spinazie en de veldsla. Laat de sla en de macaroni goed uitlekken. Snijd de zachte geitenkaas en de zongedroogde tomaten in stukjes, de komkommer en de appel, met de schil in schijfjes. Maak de dressing. Hij moet een beetje dik zijn. Meng de ingrediënten met de sla. Giet de dressing erover heen en tenslotte de verkruimelde Roquefort en de stukje walnoot.
HERMIE'S KIPKLUIFJES
Ingrediënten: voor 2 personen
12 kipkluifjes | 1 kippenbouillonblokje |
3 bosuitjes, in reepjes | 6 plakjes verse gember |
zonnebloemolie | ketjap |
zoete sherry | Coca-Cola |
zout |
Bereidingswijze:
Kook de kipkluifjes 10 minuten in de bouillon en laat ze goed uitlekken. Doe wat olie in een diepe koekenpan en fruit de bosui en de gember licht aan. Voeg de kip toe met een scheutje ketjap en sherry. Roer het goed door. Vervolgens schenk je de cola erbij tot de kip half onder staat. En nog wat zout. Laat het geheel 10 minuten op middelhoog vuur inkoken met het deksel op de pan.
Tekst en foto:
Louise Olivier
Deze rubriek is eerder verschenen in het oktober 2013 nummer van het blad VAKANTIEKRIEBELS
Klik op het Vakantiekriebels logo om ook een "voordeel abonnement" te nemen, lees meer op de site van: vakantiekriebelsenvrijetijd.nl