Recepten
Kookrubriek
Kookrubriek Vakantiekriebels & Vrije Tijd
Sinds april 2007 schrijft Louise Olivier de rubriek "Koken op de camping" voor het blad Vakantiekriebels en Vrije Tijd.
HET LIJKT WEL FRANKRIJK
HET LIJKT WEL FRANKRIJK
Op één van de laatste, onverwacht warme, avonden van het seizoen, waren wij getuige van het volgende ritueel: het was tijd om te koken. Zo rond 5 uur komen bij onze buren de kooktoestellen naar buiten. En iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Skottelbraai, Cobb, Barbecue, alles is goed vertegenwoordigd.
En dan gaat het feest beginnen en waaien de lekkerste geuren het veld over.De variatie in gerechten is zeer opmerkelijk. De linker buurman zweert bij de Skottelbraai voor zijn roerbakgerechten, de rechter rookt zijn moot zalm op de Cobb met rookhout en tegenover ons ligt de BBQ vol hamburgers en rijdt de buurvrouw op de fiets naar de snackbar voor de patatjes. Op de hoek beent een buurman zijn kipkarbonades uit om ze straks gevuld en opgebonden, zittend in de schaduw, te grillen. Ook hebben we een hobbykok die het er voor over heeft om op zaterdagmorgen vroeg zijn grote BBQ met deksel op te stoken voor een stuk varkensnek, “Pulled Pork”, dat uren op indirect vuur moet garen. Je begrijpt dat de mannen zich regelmatig bij hem melden om te checken hoe het gaat met het vlees en om eens stevig bij te kletsen. (Wij hebben de naam, maar mannen kunnen er ook wat van.)
Het koken wordt zo een sociale gebeurtenis, waar vooral veel bij gelachen wordt. Hoe wij elkaar zo getroffen hebben op culinair gebied is mij nog steeds een raadsel.
Af en toe worden de koppen bij elkaar gestoken en zetten we de tafels midden op het veld en de kooktoestellen in gelid aan de rechterkant. Iedereen maakt zijn eigen gerecht klaar en er wordt over en weer geproefd. Dan lijkt het wel of we in Frankrijk op vakantie zijn. Zeker met al die zomerse dagen en zwoele avonden, die we dit jaar gehad hebben.
Wat een heerlijke zomer was het!
Onderstaand recept maakte onze campingbuurman op zijn favoriete kooktoestel, de skottelbraai. Maar het kan natuurlijk ook gewoon in een wokpan.
Ingrediënten: voor 4 personen
1 flinke ui, gesneden | 2 teentjes knoflook, fijngesneden |
1 groene paprika, in blokjes | 1 prei, in ringen |
500 gram stevige vis, in stukken | ½ chorizoworst, in blokjes |
zout, peper, paprikapoeder | een handvol cherrytomaatjes, in vieren |
koriander of platte peterselie | 1 flesje zoetzure saus |
rijst |
Bereidingswijze:
Kook de rijst en houd deze warm in een slaapzak of “hooimadam”. Snijd alle ingrediënten zoals aangegeven. Bak ui en knoflook in wat olijfolie glazig en bak de chorizoblokjes even zachtjes mee. Neem alles uit de pan en bak de visblokjes 5 minuten in de achtergebleven olie. Neem ook de vis uit de pan. Vervolgens wok je de groenten gaar. Steeds alles goed in beweging houden en het vuur niet te hoog zetten. Voeg het uienmengsel toe en de zoetzure saus. Als de saus warm is gaan de kruiden erbij en de stukjes tomaat. Tenslotte mag ook de vis er weer bij met de fijngehakte koriander/peterselieblaadjes.
Serveer het met de rijst.
Tekst en foto:
Louise Olivier
Deze rubriek is eerder verschenen in het november 2014 nummer van het blad VAKANTIEKRIEBELS
Klik op het Vakantiekriebels logo om ook een "voordeel abonnement" te nemen, lees meer op de site van: vakantiekriebelsenvrijetijd.nl