Ben je van plan om binnenkort voor de eerste keer te gaan backpacken? Veel mensen vinden dit best spannend. Je wilt van tevoren namelijk alles zo goed mogelijk voorbereid hebben. Niet alleen wil je weten welke plekken je precies gaat bezoeken, maar bijvoorbeeld ook wat je meeneemt en hoe je deze spullen veilig houdt op reis. In deze blog geven we je daarom een aantal handige tips mee die je goed kunt gebruiken als je voor de eerste keer gaat backpacken.

1. Boek en plan zoveel mogelijk vooruit

Niet alleen geeft dit je een hoop rust, je bespaart er ook een hoop geld mee. Door zoveel mogelijk vooruit te boeken kun je eenvoudig profiteren van kortingen. Bovendien heb je zo jouw reis goed uitgeplant en weet je beter waar je aan toe bent als je eenmaal ter plekke bent. Laat echter ook genoeg ruimte over om spontaan dingen te ondernemen, dus plan alles niet te strak in. Gun jezelf ook de tijd om in alle rust van de locatie te genieten. Zorg daarnaast ruim voordat je op reis gaat dat jouw reisverzekering en reisdocumenten in orde zijn. Maak kopieën van jouw reisdocumenten zodat je deze niet altijd bij je hoeft te dragen. Schaf ook een waterdicht reisdocumenten mapje aan voor de zekerheid. Bang voor zakkenrollers in het gebied dat je gaat bezoeken? Neem een neppe bankpas mee zodat je deze aan een eventuele dief mee kan geven! Dan is hij tevreden en ben jij niks kwijt.

2. Investeer in een backpack van goede kwaliteit

Een goede backpack is essentieel voor het backpacken: kies daarom niet een goedkope. Met een goede backpack ervaar je niet alleen meer comfort, maar ook meer functionaliteit. Ook houd deze je spullen beter veilig en droog. De perfecte pasvorm van een goede backpack scheelt je veel rug- en schouderklachten. Daarnaast is een tas met handige vakken die eenvoudig open te ritsen zijn het meest ideaal. Ook moet je op zoek gaan naar een exemplaar met een regenhoes. Deze beschermt de tas tegen regen, maar ook tegen stof en vuil als je hem onderweg ergens neerzet.

3. Neem alleen mee wat je nodig hebt

Vooral wanneer je de eerste keer gaat backpacken ben je geneigd zoveel mogelijk spullen mee te nemen. In de praktijk zal blijken dat al die handige spullen je alleen maar in de weg zitten. Echt! Nadat je eenmaal alles uitpakt is het daarna een hele taak om alles er weer netjes terug in te stoppen. Dat is echt niet iets waar je iedere dag zin in hebt. Zorg er daarom voor dat je ruimte overhoudt in je backpack. Dan kun je bovendien onderweg nog wat leuke souvenirs kopen! Alleen meenemen wat je nodig hebt geldt overig ook voor wanneer je het hotel of hostel verlaat. Zo hoef je je minder zorgen te maken over diefstal.

4. Doe een extra tasje in je backpack

Een klein katoenen shopper tasje doe je eenvoudig zo in je backpack zonder dat deze ruimte in beslag neemt. Het is ideaal voor een dagje naar het strand en geeft eventuele zakkenrollers niet de indruk van een waardevolle inhoud. Ook een opvouwbare rugtas is een ideale uitkomst als je maar een dagje onderweg bent. Jouw grote bagage kun je altijd in jouw verblijfplaats bewaren. Daarnaast is ook een heuptasje handig om mee te nemen wanneer je de stad in gaat.

5. Doe een slotje op jouw backpack en laat dure spullen achterwege

Je kunt jouw dure spullen zoals mooie sieraden, dure camera en telefoon beter goed verbergen of thuislaten tijdens het backpacken. Gelukkig zijn er ook losse beschermingselementen te koop die je kunnen helpen om deze op een onopvallende manier te beschermen. Zorg ook ervoor dat je geen opvallend slot op jouw backpack hebt zitten, omdat dit aangeeft dat je waardevolle spullen bij je hebt. Kies voor een klein karabijnhaakje in dezelfde kleur als jouw tas welke veel minder opvalt en het een dief vee lastiger maakt de tas open te ritsen. Voor in het openbaar vervoer of in het vliegtuig is een slot wel aan te raden. Daarnaast heb je ook vaak voor het kluisje in jouw hostel een eigen slot nodig. Als je kiest voor een cijferslot maak je geen kans om de sleutel kwijt te raken: zeker een aanrader dus!